طب سنتی آیورودا در ابتدا دانش کاملی بوده است که به هشت بخش اصلی تقسیم می شده است. دانش پژوهان در مراکز آموزشی طب سنتی آیورودا در هندوستان می بایست یکی از هشت شاخه تخصصی را انتخاب می کرده اند.هشت شاخه تخصصی آیورودا عبارت است از:
کایاچیکیتسا (طب داخلی)
این شاخه از آیورودا با روش های حفظ سلامتی جسمانی و ذهنی انسان و نیز درمان بیماری های آنها مرتبط می باشد.
بنا به عقیده آیورودا ذهن و بدن می توانند بر روی یکدیگر تاثیر گذاشته و باعث ایجاد بیماری در یکدیگر شوند.تعیین تیپ های مختلف جسمانی و ذهنی ،شناخت نشانه ها و علائم بیماری های مختلف ، پاکسازی بدن از سموم و متعادل کردن دوشاها (اخلاط سه گانه) از طریق استفراغ درمانی ، تنقیه درمانی ، مسهل درمانی ، بکارگیری دارو از طریق بینی ، حجامت ، درمان بیماری ها از طریق بیش از 2000 نوع گیاه دارویی ،استفاده از فرم های مختلف انرژی جهت درمان بیماری ها همچون استفاده از سنگ ها ، رنگ ها ، فلزات ، اصوات و مانتراها ، و همچنین روش های مختلف پرهیز و روزه داری ، رایحه درمانی ، بخور درمانی و آبزن ، دوش روغن های گیاهی ، ادرار درمانی و …همگی جزءبخش های مختلف این شاخه های تخصصی طب سنتی آیورودا می باشند.
شالیا چیکیتسا (جراحی )
شناخت نقاط مختلف حیاتی بدن و ارتباط آنها با عناصر پنج گانه ، نحوه تاثیر گذاری بر روی این نقاط از طریق ماساژها ، فشار درمانی ، طب سوزنی ، فتیله گذاری ، استفاده از سنگ ها ، رنگ ها ، فلزات و روغن های مختلف برای تاثیر گذاری بر روی این نقاط و به جریان انداختن انرژی های حیاتی بدن و نیز روش های مختلف ارتوپدی و جراحی همچون جراحی پلاستیک ، سزارین ، جراحی چشم ، مغز و شکم و روش های ذکر شده در این شاخه تخصصی از آیورودا می باشند.
شالاکیا تانترا (درمان بیماری های سر ، گردن ، چشم ها ، گوش ، حلق ، بینی ، دهان و ...
روش های مختلف درمان بیش از 72 بیماری ناحیه سر شامل گوش ، حلق ، بینی و چشم.
آگادا تانترا ویشاگارا وایرودها تانتر (سم شناسی )
شامل مباحثی همچون شناخت مواد آلوده کننده آب و هوا ، خصوصیات سمی فرآورده های معدنی ، گیاهی و حیوانی ، درمان مسمومیت ها و بیماری های بوجود آمده از طریق سموم ، بیماری های همه گیر و اپیدمیک می باشد.
ماناسا روگایا بهوتاویدیا (روان درمانی )
درمان اختلالات ذهنی و بیماری های بوجود آمده بواسطه عوامل مختلف ، بررسی تاثیرات اجرام سماوی و موجودات غیر ارگانیک در بوجود آوردن بیماری ها و روش های درمان آنها با استفاده از داروهای گیاهی و رژیم های درمانی ، رویا بینی آگاهانه ، یوگا و مدیتیشن ، تمرینات تنفسی ، اصوات و مانتراها و …مربوط به این بخش از طب سنتی آیورودا می باشد.
کومارا بهتر پتیا یابال تانترا (اطفال)
مراقبت و نگهداری از نوزاد و مادر پیش از تولد و پس از آن ، انتخاب جنسیت ، ساختار بدنی و ذهنی نوزاد ، روش های مختلف مامایی و زایمان و شناخت و درمان بیماری های نوزادان و اطفال از جمله بخش های مختلف این شاخه آیورودا می باشد.
راسایانا تانترا
روش های مختلف پیشگیری از بیماری ها همچون در پیش گرفتن روال زندگی خاص در هنگام روز و شب و فصول مختلف ، شناخت اعمال جسمانی و نگرش ذهنی که از بوجود آوردن بیماری جلوگیری می کند و نیز استفاده از دارو ها و روش های مختلف برای افزایش طول عمر و جلوگیری از پیری از جمله مباحث مطرح شده در این بخش از طب سنتی آیورودا می باشد.
واجی کارانا تانترا (ناتوانی جنسی )
این بخش به دو شاخه تقسیم می شود که یکی به درمان ناتوانی جنسی و نازایی پرداخته و دیگری به روش های استفاده از انرژی جنسی و تبدیل آن به انرژی معنوی می پردازد.
شماری از این شاخه های تخصصی آیورودا با گذشت زمان تحت تاثیر شرایط زمانی خود دستخوش تغییر قرار گرفته اند و یا از بین رفته اند.