گیاهان دارویی ریشه در فرهنگهای باستانی دارد که در واقع شامل استفاده از گیاهان برای درمان بیماری و تقویت سلامت عمومی است.
بعضی از گیاهان دارای مواد مؤثر و قدرتمند هستند از این جهت سازندگان دارو های ساختگی به هنگام استفاده از آنها در ترکیبات داروهایی که قرار است تولید کنند بسیار احتیاط می کنند. در حقیقت ، بسیاری از داروها مبتنی بر نسخه های ساخته شده توسط انسان از ترکیبات طبیعی هستند که در گیاهان یافت می شوند.
مواد فعال در گیاهان دارویی
گیاهان دارویی حاوی مواد فعال هستند. مواد فعال بسیاری از گیاهان دارویی هنوز ناشناخته است. برخی داروها ، مبتنی بر یک ماده فعال منفرد است که از یک منبع گیاهی تهیه شده است. پزشکان متخصص گیاهان دارویی بر این باورند که یک ماده فعال می تواند در صورتی که به تنهایی استفاده شود ، تأثیر خود را از دست داده یا از امنیت کمتری برخوردار شود.
به عنوان مثال ، اسید سالیسیلیک در گیاه عروس چمن زار اروپایی یافت می شود و از آن برای تهیه آسپرین استفاده می شود. آسپرین می تواند باعث خونریزی پوشش معده شود ، اما این گیاه به طور طبیعی حاوی ترکیبات دیگری است که از تحریک اسید سالیسیلیک جلوگیری می کند.
کاربردهای دارویی بعضی از گیاهان خاص
- سر خار گل (اکیناسه)

برای تحریک سیستم ایمنی بدن و کمک به بدن در مبارزه با عفونت ها همچنین برای درمان بیماری هایی مانند جوش ، تب و تبخال استفاده می شود.
- آنجلیکا چینی

برای نارضایتی زنان مانند تنش قبل از قاعدگی ، علائم یائسگی و درد دوره ای استفاده می شود. برخی از مطالعات نشان می دهد که آنجلیکا چینی می تواند فشار خون را کاهش دهد.
- سیر
با کاهش سطح چربی خون و کلسترول (نوعی از چربی خون) برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی استفاده می شود. خاصیت آنتی بیوتیکی و ضد ویروسی سیر بدان معنی است که از آن برای مقابله با سرماخوردگی ، سینوزیت و سایر عفونت های تنفسی نیز استفاده می شود.
- زنجبیل
بسیاری از مطالعات نشان داده است که زنجبیل برای درمان حالت تهوع ناشی از بیماری های حرکتی و بیماری های صبحگاهی بسیار مفید است.
- کهن دار یا گینگو

معمولاً برای درمان گردش خون ضعیف و وزوز گوش (زنگ زدن در گوش) استفاده می شود.
- جینسنگ
معمولاً برای درمان خستگی استفاده می شود. همچنین برای کاهش فشار خون و کلسترول مورد استفاده قرار می گیرد ، اما استفاده بیش از حد از جینسنگ باعث افزایش فشار خون می شود.
- گل راعی

مطالعات نشان می دهد که گل راعی به همان اندازه برخی از داروهای ضد افسردگی دارویی در درمان افسردگی خفیف تا متوسط مؤثر است. همچنین برای اضطراب و بی خوابی نیز استفاده می شود. با این حال ، گل راعی می تواند با تعدادی از داروهای نسخه ای ، از جمله قرص ضدبارداری خوراکی تداخل ایجاد کند و باعث اختلال دارویی شود.
خود تشخیصی را کنار بگذارید
بسیار مهم است که افراد خود را از نظر سلامتی تشخیص ندهند. هرگونه دارویی (گیاهی یا غیره) باید تحت نظر پزشک متخصص و متخصص انجام شود.
احتیاط به هنگام استفاده از گیاهان دارویی
به اشتباه تصور می شود که گیاهان دارویی کاملاً بی خطر هستند زیرا این محصولات طبیعی هستند. این درست نیست ، چرا که گیاهان دارویی ممکن است اثرات منفی مانند واکنش های آلرژیک ، پوستی ، آسم ، سردرد ، حالت تهوع ، استفراغ و اسهال داشته باشند که از خفیف تا شدید متغیر است. مانند سایر داروهای تجویزی ، گیاهان دارویی همیشه باید توسط پزشک متخصص دارای مجوز تجویز شود.
در موارد زیر به هنگام استفاده از گیاهان دارویی حتما ابتدا به پزشک خود اطلاع دهید
داروهای بدون نسخه ، مکمل های گیاهی ، ویتامین ها و داروهای تجویزی که مصرف می کنید.
هر نوع واکنش آلرژیکی که تجربه کرده اید.
اگر باردار هستید یا قصد دارید باردار شوید.
گیاهان دارویی و مکمل های گیاهی ممکن است با داروهای بدون نسخه یا نسخه ای که مصرف می کنید تداخل داشته باشند.
اگر قصد مصرف گیاهان دارویی را دارید همیشه بهتر است که در مورد عوارض جانبی احتمالی با پزشک خود صحبت کنید.
به هنگام مصرف گیاهان دارویی نکات زیر را به خاطر داشته باشید :
مصرف مکمل های گیاهی ممکن است اثر سایر داروهای مصرفی را کاهش داده یا اثرات جانبی منفی را افزایش دهد.
محصولات گیاهان دارویی را از یک منبع معتبر خریداری کنید.
مراقب خرید گیاهان دارویی از طریق ماهواره باشید. گیاهان دارویی تنظیم نشده از خارج از کشور ممکن است با همان کیفیت و استاندارد مشابه داروهای استاندارد تولید نشوند. در برخی موارد ، محصولاتی که از طریق ماهواره خریداری می شوند دارای مقادیر خطرناک سرب ، جیوه یا آرسنیک هستند که می تواند باعث مشکلات جدی برای سلامتی شود.
در نهایت اگر قصد استفاده از گیاهان دارویی را دارید ، توصیه می شود :
بدون مشورت با پزشک از مصرف داروهای تجویز شده خودداری نمایید.
اگر قصد دارید یک دوره گیاهان دارویی را برای شرایطی خاص خود (مثلا تنظیم قائدگی) شروع کنید ، به پزشک متخصص طب ستنی بگویید.
در مورد ایمنی ، کیفیت و اثربخشی گیاهان دارویی از پزشک متخصص یا داروساز مشاوره بگیرید.
تمام گیاهان دارویی را طبق دستورالعمل به طور جدی مصرف کنید و در صورت بروز عوارض جانبی فوراً با پزشک مربوطه مشورت کنید.