علائم مسمومیت غذایی ممکن است خفیف یا شدید باشد و بسته به باکتری یا ویروسی که فرد به آن مبتلا شده ممکن است متفاوت باشد. شایع ترین علائم مسمومیت غذایی عبارتند از:
دل درد
معده درد
حالت تهوع
استفراغ
اسهال
تب
بعد از مصرف یک غذای یا نوشیدنی آلوده ، ممکن است ساعت ها یا روزها علائم ظهور نکنند. اگر به علائم مسمومیت غذایی مانند اسهال یا استفراغ دچار شدید ، مایعات زیادی برای جلوگیری از کم آبی بدن مصرف کنید.
چه زمانی باید به پزشک مسمومیت غذایی مراجعه کرد؟
اگر به علائمی شدیدی از جمله موارد زیر دچار شدید باید فورا به پزشک مراجعه کنید.
- مدفوع خونین
- تب بالا (درجه حرارت بیش از 37 درجه)
- استفراغ مکرر (که منجر به کم آبی می شود)
- علائم کمبود آب بدن مانند : کم شدن ادرار ، خشک شدن دهان و گلو یا احساس سرگیجه هنگام ایستادن.
- اسهالی که بیش از 3 روز طول بکشد.
عوارض و تأثیرات طولانی مدت ناشی از مسمومیت غذایی
بیشتر افراد فقط بیماری خفیف دارند و چند ساعت تا چند روز ادامه دارد. با این حال ، برخی از افراد نیاز به بستری شدن دارند و در برخی دیگر منجر به مشکلات درازمدت برای سلامتی یا حتی مرگ می شود. عفونت های منتقل شده از طریق غذا می توانند منجر به موارد زیر شود:
- آرتریت مزمن
- آسیب مغزی و عصبی
- سندرم همولیتیک اورمیک (HUS) که منجر به نارسایی کلیه می شود.
علائم و منابع باکتری های ایجاد کننده مسمومیت غذایی
بعضی از میکروب ها یا ویروس بلافاصله پس از ورود به بدن بیمار ، ممکن است وی را در عرض چند ساعت بیمار کند. بعضی دیگر ممکن است چند روز طول بکشد تا باعث بیماری شوند. چند نمونه از این باکتری ها در زیر آورده شده اند :
1- Staphylococcus aureus (استافیلوکوکوس اورئوس ) :
علائم 30 دقیقه – 6 ساعت پس از ابتلا شروع می شود این علائم عبارت است از :حالت تهوع ، استفراغ ، دل درد. بیشتر افراد اسهال نیز دارند. علت ابتلا به این باکتری را بیشتر غذاهایی که برای استفاده پخته نمی شوند تشکیل می دهد.
2- Clostridium perfringens :
علائم 6 تا 24 ساعت پس از ابتلا شروع می شود این علائم عبارتند از : اسهال ، دل درد ولی استفراغ و تب بسیار نادر است. معمولاً به طور ناگهانی شروع می شود و کمتر از 24 ساعت به طول می انجامد. علت ابتلا به این باکتری را بیشتر غذاهای آماده ناسالم تشکیل می دهد.
3- Salmonella (سالمونلا ) :
علائم 6 ساعت تا 6 روز پس از ورود باکتری به بدن بیمار شروع می شود.این علائم عبارتند از: اسهال ، تب ، دل درد ، استفراغ.
علت ابتلا به این باکتری را مصرف گوشت یا مرغ خام ، سبزیجات شسته نشده و شیر گاو نجوشیده تشکیل می دهد.
4- Norovirus (نورو ویروس) :
علائم 12 تا 48 ساعت پس از ابتلا آغاز می شود. این علائم عبارتند از :اسهال ، تهوع ، دل درد ، استفراغ.
علت ابتلا به این باکتری را مصرف سبزیجات و میوه جات شسته نشده و آب آلوده تشکیل می دهد.علت دیگر ابتلا ، لمس سطوح آلوده می باشد.
5- Clostridium botulinum :
علائم 18 تا 36 ساعت پس از ابتلا شروع می شود.این علائم عبارتند از : تاری دید ، افتادگی پلک ها ، مشکل در خوردن و تنفس و همچنین خشکی دهان ، ضعف عضلات و سر درد.
علت ابتلا به این باکتری مصرف کنسروهای آلوده یا نجوشیده است.
6- Vibrio (ویبریو) :
علائم 1 – 4 روز پس از ابتلا شروع می شود. این علائم عبارتند از : اسهال رقیق ، حالت تهوع ،دل درد ، استفراغ ، تب و لرز.
علت ابتلا به این باکتری مصرف غذاهای دریایی خام است.
7- Campylobacter (کامپیلوباکتر) :
علائم 2 تا 5 روز پس از ابتلا شروع می شود این علائم عبارت است از :اسهال (غالبا خونی) ، دل درد و تب.
علت ابتلا به این باکتری مصرف طیور خام و پخته نشده ، شیر خام و آب آلوده می باشد.
8- Escherichia coli :
علائم 3 – 4 روز پس از ابتلا شروع می شود این علائم عبارتند از : گرفتگی شدید معده ،دل درد ، اسهال (اغلب خونی) و استفراغ. حدود 5-10٪ از افراد مبتلا به این عفونت دچار عارضه های دردناک شده اند.
علت ابتلا به این باکتری مصرف گوشت گاو خام و پخته نشده ، شیر و آب آلوده و سبزیجات شسته نشده (مانند کاهو) می باشد.
9- Cyclospora (سیکلوسپورا) :
علائم 1 هفته پس از قرار گرفتن پس از ابتلا شروع می شود این علائم عبارتند از :اسهال رقیق ، کاهش اشتها و کاهش وزن ، دل درد ، معده درد ، نفخ ، افزایش گاز معده، حالت تهوع و خستگی.
علت ابتلا به این باکتری مصرف میوه یا سبزیجات شسته نشده می باشد.
10- Listeria (لیستریا) :
علائم 1 – 4 هفته پس از ابتلا شروع می شود این علائم در زنان باردار به طور معمول تب و سایر علائم آنفولانزا مانند خستگی و درد عضلانی می باشد. عفونت ها در دوران بارداری می تواند منجر به بیماری های جدی یا حتی مرگ نوزاد شود.
در افراد دیگر (اغلب افراد بزرگتر) سردرد ، ، سردرگمی ، از بین رفتن تعادل و تشنج علاوه بر تب و درد عضلانی می باشد. علت ابتلا به این باکتری مصرف بعضی از پنیرهای نرم ،هات داگ ، غذاهای دریایی دودی و شیر نجوشیده گاو (غیرقابل استفاده) می باشد.