تولید پنیر باعث می شود فرآورده های جانبی شیر مانند پروتئین وی ( whey ) که هم حاوی مقدار زیادی قند (لاکتوز) و هم پروتئین است، افزایش یابد.لبنیات همیشه حاوی پروتئین های سالم نظیر وی بوده که با فرآوری آن میتوان در غذاهای کودکان از آن استفاده کرد.
برخی دیگر از لبنیات فرآورده های دیگری نظیر بعضی از قندها (لاکتوز) دارند.به هر حال این فرآورده جانبی لبنیات بیشتر به عنوان غذای حیوانات یا در تولید بیوگاز مورد استفاده قرار می گیرد.
این در حالی است که محققان موسسه ملی غذا از دانشگاه فنی دانمارک با تبدیل لاکتوز موجود در لبنیات به یک شربت قند ، به نوعی قند طبیعی دست یافتند که شش برابر شیرین تر از خود لاکتوز است. با این دست آورد آنها راهی برای ایجاد ارزش بیشتر از این فرآورده جانبی پیدا کرده اند.
آنها این کار را با استفاده از یک کاتالیزور سلولی انجام دادند ، نحوه کار کاتالیزور سلولی با اضافه کردن باکتریهای خاص و اصلاح شده به لاکتوز می باشد.سپس این باکتریها، قند طبیعی لبنیات (لاکتوز ) را به قندی بسیار شیرین تر تبدیل می کنند.
لاکتوز فقط به اندازه 16٪ یک قند معمولی شیرین است ، در حالی که شربت قند طبیعی ایجاد شده به وسیله این محققین به اندازه خود قند شیرین است.شربت شکر(طبیعی) دارای چندین مزیت است اول اینکه ، مقدار کالری آن نسبت به شکر معمولی وغیر طبیعی پایین تر است و دوم اینکه از شاخص قند خون پایین برخوردار است ، این بدان معناست که قند خون در افرادی که آن را می خورند آهسته تر افزایش یابد.
روش های استفاده
از این روش می توان برای شیرین تر کردن ماست به طور طبیعی و بدون افزودن قندهای دیگر به آن استفاده کرد این کار باعث می شود میزان کالری آن هم افزایش پیدا نکند.
تولیدکنندگان می توانند این کار را با خارج کردن لاکتوز از ماست و سپس با استفاده از یک کاتالیزور سلولی برای تقویت شیرینی لاکتوز قبل از افزودن قندهای غیر طبیعی دیگر در ماست انجام دهند.
علاوه بر این محققان می خواهند امکان استفاده این شربت قند طبیعی و با کالری کمتر را در سایر محصولاتی که حاوی شکر و قند هستند نظیر شیرینی ها و شکلات ها بررسی کنند تا در صورت امکان جایگزین این قند های غیر طبیعی و مضر شود.